2016. 09. 12. 12:29 | Események

Böddi-széki gyűrűs szalakóta vált gépjármű áldozatává

Műúton elütött szalakótát talált Sápi Tamás természetvédelmi őr augusztus 24-én. Megvizsgálta a tetemet és kiderült, hogy a madár gyűrűs volt, ráadásul ő maga gyűrűzte fióka korában a Böddi-széken, a Bauer-kastély előtti odúban. A szalakóta a Böddi-széktől mintegy 25 km-re, Balázspusztán fejezte be életét, 3 éves korában, így elmondható, hogy életében már háromszor jutott el afrikai telelőhelyére és onnan vissza a Kiskunságba, míg végül itthon ütötte el egy autó.

Kedvező állapotú természeti területeken áthaladó vonalas létesítmények veszélyeztető tényezőként tarthatóak számon. Élőhely felszabdalásuk, izoláló hatásuk kedvezőtlen hatású, de közlekedésben betöltött szerepük, így a műutak átmenő gépjárműforgalma miatt további kiemelt veszélyforrást jelentenek az állatvilágra, nem utolsósorban a madarakra.  

A Böddi-széken zajló madártani és gerinces felmérések sajnálatos módon számos műúton elütött madár és egyéb gerinces állatfaj megkerülését eredményezték. Három éves megfigyelés alapján a Böddi-széket érintő műútak 12 km-es szakaszán 3 kétéltű, 1 hüllő, 15 madár, 10 emlős faj mindösszesen 47 elütött egyede került összesítésre. Az elütött madarak között a szalakótán kívül többek között bölömbika, törpegém, guvat és lappantyú is került elő.

 

A gyűrűs szalakóta megkerülés Sápi tamás természetvédelmi őr adata. A Böddi-széket érintő műútszakaszokon zajló felmérést Bankovics Attila végezte.

A fotók, hang- és videofelvételek, illusztrációk jogtulajdonosai a szerzők.
A képek felhasználásához a szerző, illetve a projekt vezetőjének hozzájárulása szükséges.

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Kiri Krisztina
projektvezető

Telefon: +36-30/149-3181

E-mail cím: kirik@knp.hu