2016. 11. 22. 14:27 | Általános

Elnádasodott rétek kezelése a Böddi-széken

A projektterület mélyebb fekvésű gyepterületein a nád és a zsióka kiterjedése az elmúlt néhány évtizedben jelentősen megnövekedett a legeltetés felhagyását követően. A szikes mocsári növényzet terjedése lecsökkentette a nyílt vízfelület, illetve a szikfok és szikes réti növényzet kiterjedését, melyek természetvédelmi szempontból kimagasló értéket képviselnek. A szikes mocsári és nádas növényzetre kidolgozott és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság több szikes élőhelyén is eredményesen alkalmazott kezelési módszer egyértelműen a legeltetéses területkezelést helyezi előtérbe, mint optimális természetvédelmi élőhely-fejlesztési tevékenységet.

Az elmocsarasodott és elnádasodott gyepterületek azonban jelen állapotukban nem alkalmasak a legeltetés megkezdésére, azok mocsári növényzetét a legeltetést megelőzően meg kell nyitni, legeltethetővé kell tenni. Ezért a program első éveiben elvégezzük a mocsári növényzet szárzúzását, mint előkészítő élőhely-kezelést, melynek révén a területek szarvasmarha, valamint juh és szamár legeltetésére alkalmassá válnak.

Idén az átlagosnál csapadékosabb volt az idő, így az időszakosan vízborított területek leszáradása csak később kezdődött el és jóval kisebb kiterjedést ért el, mint tavaly.

Összességében elmondható, hogy a szárzúzással érintett terület nagysága a szintén csapadékos 2014. évben kezelt területhez hasonlóan, mintegy 100 hektárnyi kiterjedésű volt. A LIFE+ projekt indulása óta a Dunatáj Közalapítvány végzi a projektterületen a szárzúzásos előkezelést. 

A fotók, hang- és videofelvételek, illusztrációk jogtulajdonosai a szerzők.
A képek felhasználásához a szerző, illetve a projekt vezetőjének hozzájárulása szükséges.

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Kiri Krisztina
projektvezető

Telefon: +36-30/149-3181

E-mail cím: kirik@knp.hu