2016. 08. 25. 14:30 | Általános

Ezüstfa elleni küzdelem

A Böddi-szék környékén a magasabb fekvésű gyepterületek jelentős részén megfigyelhető a projektterületen belül a Kis-Ázsiából származó, Magyarországon nem őshonos keskenylevelű ezüstfa (Elaeagnus angustifolia) spontán megjelenése, terjedése. A természetvédelmi szempontból értékes, védett növényfajokban (pl. agárkosbor (Orchis morio), poloskaszagú kosbor (Orchis coriophora), érdes csüdfű (Astragalus asper)), illetve egyéb löszpusztai fajokban gazdag gyepterületeken a terjedő ezüstfa a gyep leromlását okozza, a természetesség csökken, a faegyedek és facsoportok akadályozzák a gyep kaszálását, legeltetését, ezáltal természetvédelmi és gazdasági kárt is okoznak.

A projekt keretén belül ezért célként tűztük ki a gyepterületek ezüstfa-mentesítését. A tevékenység 2014 óta tervszerűen zajlik, elsősorban a faegyedek vegyszeres előkezelésével. A törzsinjektálásos módszerrel megakadályozható, hogy a faegyed a későbbi eltávolítást követően gyökérsarjról újra kihajtson, mivel a sarjak további romlást okoznának a gyepterületen.

Az agresszívan terjedő, más kontinensről betelepített fajok eltávolítása nem csak Magyarországon jelent komoly kihívást a természetvédelmi szakembereknek, hanem szerte Európában. Ezek a fajok ugyanis mindenütt jelentős egészségügyi, természetvédelmi és gazdasági kárt okoznak.

A keskenylevelű ezüstfa spontán terjedésével kiterjedt állományokat képes alkotni értékes gyepterületeken 

A vegyszeres előkezelési módszerek közül a törzsinjektálás az idősebb, vatagabb törzsű egyedeknél igen hatékony és környezetkímélő. A tözsön készített furatba injektált vegyszer párolgását megakadályozandó a furat nyílását le kell tapasztani. A képen két tapasz is látható. A vegyszeres előkezelés legkedvezőbb időszaka az augusztus vége és a szeptember, mikor a növények nedvkeringése még aktív, és a gyökérzetbe is élénk transzport zajlik.

 

A faegyedek a vegyszer hatására lábon szárad el. A képen vegyszereskezelést követő két hét elteltével fotózott, száradó faegyedek láthatóak.

A gyepterületek rekonstrukciója a lábon elszáradt fák eltávolításával folytatódik, mely teljes kiszáradásukat követően történhet meg.


 

 

 

A fotók, hang- és videofelvételek, illusztrációk jogtulajdonosai a szerzők.
A képek felhasználásához a szerző, illetve a projekt vezetőjének hozzájárulása szükséges.

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Kiri Krisztina
projektvezető

Telefon: +36-30/149-3181

E-mail cím: kirik@knp.hu