2017. 12. 27. 16:15 | Általános

Jól zárult a Böddi-álláson a szarvasmarha legeltetés első időszaka

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság idén október elején kisebb magyar szürke szarvasmarha gulyával elindította a legeltetéses területkezelést a Böddi-széken. A projekt keretén belül a Böddi-álláson kialakított legeltetési időszakban használatos karám rendszer teszt-üzeme is volt ez a két hónapos időszak, hiszen az állatok éjszakázása céljából kialakított karámrendszer és az itatást szolgáló felújított gémeskutak használata így indult meg.

A magyar szürke marhák az uniós forrásból megvásárolt és a nemzeti park igazgatóság vagyonkezelésében lévő mélyebb fekvésű területrészen kialakított legeltetési egységet vehették birtokukba.

 

 Az őszi időszakban kezdett legeltetés során a szarvasmarhák az elnádasodott szikfok és szikes réti növényzetet, azaz a vízállások szegélynövényzetét szívesen legelték.

 

Az alacsonyra rágott, decemberi, dérlepte növényzet jövő tavasszal kedvező állapotban fogadhatja a szikes vízállások parti övezetét táplálkozásra és pihenésre használó partimadarakat, köztük a sziki fészkelőközösség tagjat is, így a bíbicet, gulipánt, valamint a felnyíló mocsári növényzetet kedvelő gólyatöcsöt és piroslábú cankót is. 

Fontos tapasztalatot szereztünk ezen időszak alatt a legeltetési területegységen található két felújított gémeskút vízhozamáról, illetve meggyőződhettünk arról, hogy vizüket a szarvasmarhák szívesen fogyasztják.  

 

Szöveg és fotók: Mile Orsolya

 

A fotók, hang- és videofelvételek, illusztrációk jogtulajdonosai a szerzők.
A képek felhasználásához a szerző, illetve a projekt vezetőjének hozzájárulása szükséges.

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Kiri Krisztina
projektvezető

Telefon: +36-30/149-3181

E-mail cím: kirik@knp.hu