2018. 03. 23. 14:51 | Általános

Március a Böddi-széken

Az idei tavasz nem kiugró, de az átlagosnál jóval kedvezőbb vízmennyiséggel köszöntött be a Böddi-széken. A Víz Világnapján, március 22-én már látványos koratavaszi madárvilág mutatkozott a szikes vízi és szikespusztai élőhelyeken. A 2018-as év Víz Világnapjának nemzetközi szlogenje: „Védd természetesen!” különösen aktuális számunkra, hiszen a vizes élőhelyek helyreállításának fontosságára is felhívja  a figyelmet. A természetes vizes élőhelyek egyensúlyban tartják a víz körforgását, javítva ezáltal az emberiség egészségét és életminőségét is.

 

Megérkeztek és a megnyíló szikes vízi élőhelen táplálkozni kezdtek a gólyatöcsök


 

 Nyári ludak és nagy lilikek pihenő csapata dominál a hullámzó szikes vízálláson

A nyári ludak már fészkelésbe is kezdtek. Ezt a fészkén lapuló nyári ludat a szomszédos Zab-széket övező zsiókás szikes mocsári élőhelyen észleltük 2018. március 25-én.

A fehér virágú, bevágott szirmú tavaszi ködvirág (Erophila verna) koratavasszal virágba borítja a szárazabb gyepeket. Az apró termetű, törékeny növény a talajszinten tőlevélrózsát fejleszt, szárlevele nincs. Koratatavasszal, rövid idő alatt fejlődik ki és virágzást követően hamarosan keresztesvirágúakra jellemző becőketermései látszódnak csupán. Életciklusát rövid idő alatt, még a többi hajtásos gyepalkotó növény fejlődésének meglódulása előtt befejezi, mikor még az alsó gyepszintben is megfelelő fényviszonyokat talál.

A kétéltűek a hűvös ellenére már aktívak. A ködvirágok között zöld levelibéka figyelhető meg.

 

 

Szöveg és fotók: Mile Orsolya

A fotók, hang- és videofelvételek, illusztrációk jogtulajdonosai a szerzők.
A képek felhasználásához a szerző, illetve a projekt vezetőjének hozzájárulása szükséges.

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Bankovics András
projektvezető

Telefon: +36-30/555-11-71

E-mail cím: bankovicsa@knp.hu