2018. 04. 20. 13:19 | Események

Milky Way, azaz a Tejút a Böddi-székről nézve

A Kiskunságban még vannak olyan kivételes területek, köztük a Dunatetétlen melletti szikes tó, a Böddi-szék is, ahol a fényszennyezés nem halványítja el az égbolton ragyogó csillagokat. Áprilisban az ilyen területekről már remekül megfigyelhető az éjszakai égboltot átszelő fehér, ködszerű sáv, a Tejút. A csillagos égboltról Bella László készített fotókat április 14-én, a Böddi-széken.  

 Hivatalos minősítéssel rendelkező csillagoségbolt-park Magyarországon csak három van, a Zselicben, a Bükki Nemzeti Parkban és a Hortobágyon, de szerencsére ezeken kívül is akad még néhány olyan helyszín, többnyire védett természeti területeken, ahol tiszta időben gyönyörködhetünk a csillagos égbolt látványában.  

„Egy ilyen fotózást nagyon komoly tervezés előz meg. Boltívet főleg április-májusban lehet jól fényképezni, azokon az éjszakákon, amikor újhold van. Meg kell nézni előre, hogy mikor jön fel és milyen pozícióban lesz majd látható a csillagsáv. A fotózás előtt egy fényszennyezettségi térképen néztem meg, hogy egyáltalán hol lehet elég sötét az égbolt a Tejút fényképezéséhez, ahol még valamilyen témát bele tudok komponálni a képbe. A Kiskunságban több alkalmas terület is fellelhető, és gémeskút is van, ami a mai napig káprázatos alkotás.” – mondta Bella László, hobbi csillagfotós.

Az égbolt fotózásához általában jó, ha van valamilyen földi objektum, amelynek a körvonalai látszódhatnak.  A kiskunsági tájra jellemző gémeskutak sok esetben állnak akár csillagfotózásra is alkalmas nyílt területen, úgyhogy a kép készítője ilyen helyszíneket keresett nappali fényben Bankovics Andrással, a Böddi-széken zajló természetvédelmi program vezetőjével. A fotós ilyenkor már kitalálja az egész kompozíciót, hogy éjjel csak a megvalósítással kelljen törődni.

A Böddi-szék területének nagy részét tavasszal víz borítja, ami az unkák, cankók és godák szempontjából örvendetes, a fotósoknak azonban megnehezíti a dolgát, hisz csak gumicsizmában lehet a területen közlekedni. A nappal kiválasztott helyszínt éjszaka, sötétben megtalálni már önmagában is kihívás, de egy vizes-mocsaras területen ez még inkább így van.

A fotó éjjel kettőkor készült, 15 másodperces záridővel. A fotós és a természetvédelmi szakemberek számára egyaránt meglepetés volt, hogy bár a kijelölt irányban 10 km-en belül nincs lakott település, de a távolabbi községek – Fülöpszállás, Soltszentimre, Izsák, Csengőd, Akasztó, Kiskőrös – fényei sárga foltokként még így is látszódnak a panorámafotó horizontján. E távoli fényektől függetlenül a Böddi-szék feletti égbolt tiszta, így sikerült a milliárdnyi csillag fénye által kirajzolódó, az égbolton teljesen átívelő Tejút megörökítése.

A fényszennyezés nem csak a csillagfotósok számára probléma

Az urbanizációval járó fényszennyezés természetvédelmi szempontból is komoly probléma. Összezavarja az éjjeli rovarokat és a velük táplálkozó állatfajokat, és megzavarhatja a vonuló madarak tájékozódását is, hisz számukra a csillagok állása fontos információ. Az is előfordulhat, hogy egyes állatfajokat, illetve példányokat a szokatlan éjjeli fény az élőhelyük elhagyására késztet, mert bár maga az élőhely nem változott, a fény miatt már nem érzik biztonságosnak a korábbi területüket.

A Böddi-széken szerencsére ilyen hatás nem tapasztalható. A rendkívül gazdag madárvilággal rendelkező terület nemzetközi jelentőségű vízi- és partimadár-élőhely és madárvonulási útvonal Európában, amely a vizes élőhelyek védelmére létrehozott Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozik.

 Fotó: Hamar Sándor

 

Szöveg: Márta Kriszta, Mile Orsolya

 

A fotók, hang- és videofelvételek, illusztrációk jogtulajdonosai a szerzők.
A képek felhasználásához a szerző, illetve a projekt vezetőjének hozzájárulása szükséges.

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Kiri Krisztina
projektvezető

Telefon: +36-30/149-3181

E-mail cím: kirik@knp.hu