2015. 02. 02. 07:46 | Általános

Vizes élőhelyek világnapja

A Vizes Élőhelyek Világnapja február 2.

A vizes élőhelyek kiterjedése és száma világszerte drámai mértékben csökkent, 1900 óta 64%-uk megsemmisült. Miért van ennek jelentősége? Azért, mert az emberiség jövője a vizes élőhelyek megőrzésén múlhat. A vizes élőhelyek ugyanis nélkülözhetetlen ökoszisztéma-szolgáltatásokat nyújtanak nekünk. Segítik például az édesvízkészletek folyamatos megújulását, ellensúlyozzák az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásait. Mezőgazdasági hasznosításuk révén a Föld lakosságának csaknem fele részesül a vizes élőhelyen megtermelt javakból.

A vizes élőhelyek biológiai sokfélesége még ma is kiemelkedő, pedig a WWF adatai szerint az édesvizekhez köthető gerinces fajok populációinak mérete 76%-al zsugorodott 1970-2010 között (WWF Living Planet Index).

A biodiverzitás tekintetében hazánkban a vizes élőhelyek gyöngyszemei a szikes tavak és mocsarak. Ezen területek különleges élővilága olyan fajokból áll, melyek alkalmazkodtak a víz magas sókoncentrációjához és a nagy vízszintingadozáshoz. A Böddi-szék a Kárpát-medence egyik legnagyobb jelentőségű időszakos szikes tava, ahol a LIFE természetvédelmi alap támogatásával helyreállítjuk az eredeti vízviszonyokat és természetes élőhelyeket.

Magyarországon jelenleg ez az egyik legnagyobb folyamatban lévő vizes élőhely-rehabilitációs program. A projekt előrehaladását nyomon követheti a weboldalon.

A Vizes Élőhelyek Világnapjának azért jelölték ki február másodikát, mert 1971-ben ezen a napon fogadták el az iráni Ramsar városában az úgynevezett Ramsari Egyezményt, amelyben a biológiai sokféleség megőrzése érdekében a kormányok felelősséget vállaltak a vizes élőhelyek védelméért. A Böddi-szék igen jelentős vízi- és partimadár élőhelynek tekinthető a Kárpát-medencében, így a szikes tóláncolat tagjaként szerepel a nemzetközi jelentőségű vadvizek, különös tekintettel a vízimadarak élőhelyeinek védelmére hívatott Ramsari egyezmény listáján is.

Galéria: | Vizes élőhelyek világnapja február 2.

A fotók, hang- és videofelvételek, illusztrációk jogtulajdonosai a szerzők.
A képek felhasználásához a szerző, illetve a projekt vezetőjének hozzájárulása szükséges.

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Kiri Krisztina
projektvezető

Telefon: +36-30/149-3181

E-mail cím: kirik@knp.hu