2018. 01. 16. 10:48 | Események

Galériában a mocsári trafipax képei

Idén több alkalommal vadkamerát helyeztünk ki a kiskunsági Böddi-széken található szikes mocsárban, hogy az itt folyó természetvédelmi munka hatásait nyomon követhessék.

A kamera felvételei mostantól a honlap galériájában is megtekinthetőek!


http://www.boddi.hu/vadkamera-1-gep-2017

http://www.boddi.hu/vadkamera-2-gep-2017


 

A vadkamera másodszori kihelyezése 2017 őszén

A mozgásérzékelő vadkamera a szakemberek számára is meglepő madárfajokat kapott lencsevégre: a mocsári növényzettel körülölelt kis nyílt vízen a területen igen ritka darvakat és fekete gólyát is megörökített a fényképezőgép.  Partimadarak mellett együtt táplálkozó fiatal fehér  gólya csapat, néhány daru, és éjjel is táplálkozó kanalas gém is lencsevégre  került:

 

A mocsárban kialakult alig 2-3 hektárnyi nyílt vízfelületen észlelt madárforgalom azt támasztja alá, hogy a Böddi-széken zajló átalakulások az élővilág szempontjából jó irányba haladnak. A gémfélék szívesen birtokba vették a védett kis „belső tavat”, amely már az élőhelykezelés eredményeként alakult ki. Ezen a részen ugyanis nyár végén szárzúzóval letarolták a nádas-zsiókás mocsári növényzetet, majd a következő tavasszal növekvő friss hajtásokat a területen gazdálkodó magyar tarka szarvasmarhákkal legeltette. Ennek köszönhetően nyár derekára fennmaradt a nyílt vízfelület, ami az aszályos időben különösen értékes a madarak számára.

A fotók, hang- és videofelvételek, illusztrációk jogtulajdonosai a szerzők.
A képek felhasználásához a szerző, illetve a projekt vezetőjének hozzájárulása szükséges.

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Bankovics András
projektvezető

Telefon: +36-30/555-11-71

E-mail cím: bankovicsa@knp.hu