2017. 09. 18. 10:36 | Események

Őszirózsás rét a zsiókás helyén

A Böddi-szék ÉNY-i öblözetét magasvezetésű csatorna zárja el a nyílt víztől. Az elzáródott területen a szikes tó öblözete elmocsarasodott, nyílt vízfelszín, vagy réti jellegű növényzet csak a szegélyekben mutatkozik. 

  

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a zsiókás nádas kaszálásával megnyitotta az évek óta növekvő zárt mocsári növényzetet, így a szikes rétek és a mézspázsitosok szegélyére jellemző fajok, mint az ősszel lila virágjával tömegesen nyíló sziki őszirózsa (Aster tripolium supbsp. hungaricum) állományai szembetűnnek. Botanikai monitoring vizsgálatok alapján kimutatható, hogy a szikes réti növényfajok jelen vannak szinte mindenhol a területen a zárt mocsári növényzet aljnövényzetében, de felületes szemlélődés során nem szembetűnőek.  A zsiókás-nádasok megnyitásával azonban a szikes rétekre jellemző őszirózsás-tippanos-csetkákás növényzet megerősödhet. 

A sziki őszirózsa a sűrű zsiókás növényzetben is kitart, lilás-rózsaszín virágja előtűnik a mocsári növényzetben. A zárt zsiókásban nyúlánk szárának felső részén helyeződő virágzatával a fény felé törekszik.

 

 Zsiókás-nádas mocsár kaszálása 

 A sziki őszirózsa (Aster tripolium supbsp. pannonicus) Dél-, Közép- és Kelet-Európa sós és szikes élőhelyein elterjedt faj.  Magyarországon a pannon endemikus elterjedésűnek tartott alfaj, a subsp. pannonicus fordul elő, melynek azonban taxonómiai értéke vitatott. A sziki őszirózsa a tavasszal tocsogós szikes rétek és a szikfok társulások jellemző növénye. A szikes tavak parti zónájában gyakori, a szikes tavakhoz közvetlenül kötődő, ősszel helyenként tömegesen nyíló növény. 

 

 Szöveg és fotók: Mile Orsolya

 

 

 

A fotók, hang- és videofelvételek, illusztrációk jogtulajdonosai a szerzők.
A képek felhasználásához a szerző, illetve a projekt vezetőjének hozzájárulása szükséges.

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Bankovics András
projektvezető

Telefon: +36-30/555-11-71

E-mail cím: bankovicsa@knp.hu