Sajtóközlemények

Patás karbantartók a Böddi-széken

Kecskemét, 2017. október 5. - Magyar szürke szarvasmarhák érkeztek a napokban a Kiskunsági Nemzeti Park kezelésében lévő Böddi-székre, ahol egy hatalmas tájátalakítással járó természetvédelmi programban kapnak kulcsfontosságú szerepet.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kezelésébe tartozó Böddi-széken újraegyesítik a hatvanas években csatornával kettévágott szikes tavat, és kiterjesztik a madarak által kedvelt, sekély szikes vízzel borított területet.

A Kiskunság középső részén található Böddi-szék igazi madárparadicsom, ahol viszonylag kis területen nagyon sok védett madárfaj talál ideális fészkelő- és pihenőhelyet. A tómedret azonban annak idején kettévágták a Sós-éri főcsatornával, ami természetvédelmi szempontból káros következményekkel járt: a csatorna akadályozza a természetes vízmozgást, befolyásolja a szikes tó vízháztartását és hozzájárul a tó lefűződő öblözeteinek fokozatos feltöltődéséhez, elmocsarasodásához.

Ennek a folyamatnak a visszafordításán dolgoznak immár négy éve uniós támogatással a természetvédelmi szakemberek. Ahhoz, hogy a terület visszanyerje eredeti képét és gazdag élővilágát, nem elég újraegyesíteni a tómedret, hanem vissza kell szorítani a szikes réti és szikfok növényzetre terjeszkedő nádat és mocsári növényzetet.

Ebben van fontos szerepe a legelő állatoknak, melyek taposásukkal és rágásukkal elvégzik ezt a feladatot. A mocsári területek legeltetése jelenleg egy kisebb létszámú magyar szürke gulyával indult meg, az állatok a nemzeti park meglévő állatállományából érkeztek a Böddi-székre. A vízállásos legelőterületek fokozatos előkészítését követően a legelő állatlétszám fokozatosan, több lépcsős beszerzéssel bővülni fog, ameddig a gyepterületek kedvezőbb állapotba kerülnek, és a tervek szerint vásárlandó magyar tarka szarvasmarháknak is megfelelő táplálékot biztosítanak. Bevált módszer, hogy mielőtt a szarvasmarhákat ráengednék a mélyebb fekvésű területekre, szárzúzóval letarolják az öreg nádat és zsiókát, és a helyén sarjadó fiatal hajtásokra engedik rá a gulyát. A tavasszal sarjadó, zsenge nád még édes, ezért azt a jószágok kifejezetten kedvelik, de az idei évi megnyúlt, zöld leveles hajtásokat is szívesen elfogyasztják.

A legelő állatok jelenléte nem csak a növényzetre, hanem az egész ökoszisztémára hatással van, ezért nem lehet őket semmilyen gépi beavatkozással helyettesíteni. Előnyük például, hogy a nyugodtan legelésző nagytestű állatok nem zavarják a madarakat, a trágyájuk miatt pedig gazdagabbá válik a terület rovarvilága, ami vonzza a rovarevő madarakat és kisemlősöket, azok pedig a ragadozó madarakat is.

A Böddi-széken a legnagyobb természetvédelmi beavatkozást, a Sós-éri főcsatorna hat km-es szakaszának áthelyezését a tervek elkészülését követően kezdik meg.

A magyar szürke marhák biztonságosan, villanypásztorral körülvett területen legelnek, így csak messzebbről látszódhatnak. A védett természeti területre látogatók azonban ebben az időszakban megfigyelhetik az őszi madárvonulás eseményeit, így láthatják a sokszor ezrével gyülekező vadludakat, a sekély vízben táplálkozó partimadarakat, a levegőben csapongó, vagy a tóban álldogálva pihenő bíbiccsapatokat.

További információ: www.boddi.hu

MTI fotók készültek az állatok érkezéséről és kiengedéséről, ahogy birtokba veszik a területüket 2017. október 2-án, melyek az MTI fotó-adatbázisából letölthetők.

További információ:
Bankovics András, projektmenedzser, Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, +36 30 555 1171, bankovicsa@knp.hu

 

Sajtóközlemények további cikkei

Újra egyesítik a kettévágott szikes tavat a Kiskunságban

Újra egyesítik a kettévágott szikes tavat a Kiskunságban

Európai Uniós támogatással újra egyesítenek egy ötvenes években kettévágott szikes tavat a Kiskunságban. A LIFE forrásból támogatott 2 milliárdos p...

Novemberi kirándulás ajánló - Márton-napi libales a Böddi-széken 2015.11.04.

Novemberi kirándulás ajánló - Márton-napi libales a Böddi-széken 2015.11.04.

Az ország középső részén található kiskunsági szikes tavakon késő ősszel is óriási a madárforgalom. Ezrével érkeznek Észak-Európából, illetve Eurá...

VIRTUÁLIS BARANGOLÁS A BÖDDI-SZÉKEN

VIRTUÁLIS BARANGOLÁS A BÖDDI-SZÉKEN

Kecskemét, 2016. november 14. − A Kiskunsági Nemzeti Parké az első hazai virtuális térkép, amivel ugyanúgy bejárhatunk egy természetvédelmi terüle...

Patás karbantartók a Böddi-széken

Patás karbantartók a Böddi-széken

Kecskemét, 2017. október 5. - Magyar szürke szarvasmarhák érkeztek a napokban a Kiskunsági Nemzeti Park kezelésében lévő Böddi-székre, ahol egy hat...

A fotók, hang- és videofelvételek, illusztrációk jogtulajdonosai a szerzők.
A képek felhasználásához a szerző, illetve a projekt vezetőjének hozzájárulása szükséges.

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Bankovics András
projektvezető

Telefon: +36-30/555-11-71

E-mail cím: bankovicsa@knp.hu